Denne post om hvordan du bygger dit eget professionelle videostudie op fra bunden, bliver løbende opdateret – sidst den 28. februar 2021.
Rigtig mange spørger (specielt i disse corona-tider) hvordan de laver deres eget videostudie. Så her kommer mine anbefalinger til, hvordan du kommer i gang, samt forslag til hvordan du udvider dit videostudie, efterhånden som behovet opstår. Nederst i posten finder du en liste over det udstyr, jeg anbefaler lige nu. Den bliver forsøgt holdt løbende opdateret, så du altid har nyeste informationer. Er du i tvivl eller har du brug for specifikke råd, så er du altid velkommen til at kontakte mig.
Har du brug for gode råd til, hvordan du forbereder en optagelse i et videostudie, så se denne guide.
Et videostudie kan basalt set deles op i fire elementer; kamera, lys og lyd samt selve videostudiet.
Kamera

Hvis du allerede har en smartphone, kan du sagtens starte med den. Montér din smartphone på et stativ, så den kommer i øjenhøjde med dig, og husk at vende smartphonen horisontalt, så billedet bliver bredt i stedet for højt.
Ønsker du at investere i et bedre kamera, så kan jeg anbefale fx. Sony A6000, som udmærker sig ved at have et super skarpt billede til en fornuftig pris.
Hvis du gerne vil kunne skifte mellem flere kameravinkler og/eller fx en PowerPoint-præsentation, så skal du bruge en såkaldt “video-switch”. Blackmagic Design laver flere modeller i ATEM Mini-serien alt afhængig af, om du også vil kunne streame (ATEM Mini PRO) og optage alle kameravinkler samtidigt for senere redigering (ATEM Mini ISO) eller får brug for flere end fire kanaler/kameravinkler (ATEM Mini EXTREME).
Ved brug af flere kameraer er det en god idé at bruge kameraer af samme mærke og model. Der er små forskelle på billedkvalitet og farvegengivelse i forskellige kameraer, og ved at bruge ens kameraer sikrer du, at billedet ser ens ud, når du skifter mellem de forskellige kameravinkler.
Forslag til udstyr:
- iPhone 7 eller nyere med Lightning Digital AV-mellemstik
- Sony A6000 systemkamera + 16-50mm PZ objektiv (3.699,-)
Lys
Lys er en vigtig del af din video. Du kan bruge dagslys, hvis det ikke hele tiden ændrer sig pga skyer. Bedst er dog selv at styre lyset med nogle lamper. Det kan være noget så simpelt som et par arbejdslamper fra et byggemarked, men du kan også købe professionelt lys for rimelige penge. Vigtigst er, at lyset er konstant og ensartet, hvilket vil sige, at det har samme farvetemperatur, som måles i kelvin. Et rødligt stearinlys (2.400 kelvin), et gulligt lys fra en almindelig glødepære (3.200 kelvin) og et hvidt lys fra en moderne LED-lampe (4.000+ kelvin) bør ikke blandes. Hold dig til én type lys med nogenlunde samme farvetemperatur.
Lyd

Lyd er den vigtigste del af din video. Vi vil hellere se en video med dårligt billede end med dårlig lyd.
Bruger du din smartphone til at optage videoen med, og har du et headset, er dette den billigste løsning. Det kræver selvfølgelig at headsettet er trådløst – eller at ledningen er lang nok til, at du kan stå på tilstrækkelig lang afstand fra din smartphone, når du optager.
Bruger du et videokamera er det vigtigt, at du har mulighed for at koble en ekstern mikrofon til. Den indbyggede duer ikke, så snart du kommer på mere end en meters afstand fra kameraet.
Mikrofonen kan i nogle tilfælde kobles direkte til kameraet, eller til en video-switch (se herunder)
Forslag til udstyr:
Selve videostudiet
Baggrund
Baggrunden kan blot være en almindelig væg eller et baggrundstæppe. Det kan dog også være en velorganiseret bogreol med nøje udvalgte ting, der understreger dit budskab. Vigtigst er, at baggrunden ikke virker forstyrrende, og tager fokus fra den, der taler på videoen.
Du kan også benytte en såkaldt Green Screen. Den giver dig mulighed for at vælge en vilkårlig baggrund som fx. et billede, en video eller et slideshow. Det kræver en ATEM Mini video-switch, hvor du kan sammensætte forskellige videokilder. Green screen baggrunde kan fås i forskellige størrelser, og bør så vidt muligt belyses separat for at sikre en ensartet grøn baggrund – fx med LEDGO E60 LED Green Screen lys.
Lyddæmpning af studiet
Hvis du har for mange hårde flader (gulv, loft og vægge) kan det skabe rumklang, som er meget trættende at høre på i en video. Sørg for at dække disse flader med noget der bryder lyden. Det kan være gulvtæpper, møbler, billeder på væggene eller deciderede lyddæmpende plader eller tæpper. Æggebakker duer ikke, men prøv dig frem med forskellige ting, du har i huset, fx madrasser, tæpper, puder og andet.
Udstyrslisten
Her er en liste over anbefalet udstyr. Hvis du klikker på linket, bliver du henvist til det sted, hvor du på tidspunktet for opdatering af denne post, kunne købe det pågældende udstyr billigst. Det ændrer sig dog hele tiden, så undersøg selv, om du kan få produktet endnu billigere andetsteds.
Alle priser er inklusive moms.
Kamera
Lys
- YONGNUO YN360S LED (395,-)
- LED studielys (1.495,-)
- Luxibel B Panel 240CW (5.250,-)
- LED arbejdslampe velegnet til green screen (700,-)
- LEDGO E60 LED Green Screen lys (4.290,-)
Lyd
- RØDE Wireless GO trådløs mikrofon 1 sender og 1 modtage (1.366,-)
- RØDE Wireless GO II trådløs mikrofon 2 sendere og 1 modtager (2.333,-)
- Saramonic trådløs mikrofon 1 sender og 1 modtager (2.199,-)
- Saramonic trådløs mikrofon 2 sendere og 1 modtager (2.895,-)
Andet
- Blackmagic ATEM Mini video switch (2.507,-)
- Blackmagic ATEM Mini PRO video switch (4.960,-)
- Blackmagic ATEM Mini ISO video switch (7.990,-)
- Blackmagic ATEM Mini EXTREME video switch (7.899,-)
- Elgato Green Screen (1.211,-)
- Elgato Green Screen MT (1.190,-)
Er du i tvivl og har brug for et godt råd, eller er der produkter, du savner? Så hører jeg gerne fra dig.